lördag 8 oktober 2011

Toscarabarber

 Toscarabarber

8-10 portioner

Ingredienser

175 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
450 g rabarber

Toscasmet:
100 g smör
100 g mandelspån
1 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 ½ msk vaniljsocker
 

Gör så här

Sätt ugnen på 175º
Rör smör och strösocker ljust och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg.
Vänd ner gräddfilen.
Blanda samman de torra ingredienserna, sikta ner dem i smeten och rör om.
Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Täck gärna botten med bakplåtspapper.
Skölj och ansa rabarbern. Dela den i 2 cm långa bitar och tryck ner dem i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter, täck med folie om kakan får för mycket färg.
Toscasmet: Blanda smör, mandelspån, strösocker, vetemjöl och vispgrädde i en kastrull. Koka ihop på svag värme under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och vänd ner vaniljsockret.
Bred ut toscasmeten på den gräddade kakan och grädda ytterligare 15 minuter.
Servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar