fredag 7 oktober 2011

mjölkchokladpaj

8 bitar
Ingredienser
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 msk socker till degen
150 g kylskåpskallt smör
1 st ägg till degen
1 st apelsin, rivet skal från

Fyllning:

300 g mjölkchoklad
2 st ägg
4 st äggulor
0,5 dl strösocker

Till servering:

lättvispad grädde

Tillagning
1 Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
2 Tillsätt ägget och apelsinskalet. Mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.
3 Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant,som mäter ca 26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen.Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
4 Sätt ugnen på 200 grader.Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
Fyllningen:
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
3 Vispa ägg,äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten, lite i taget. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
4 Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Fyllningen stelnar ytterligare när pajen kallnar. Låt pajen kallna och garnera med hyvlad mörk choklad vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar