Ingredienser hallonsås:
200 g hallon, frysta eller färska
1,5 dl socker
3 msk passionsfruktslikör
Övriga ingredienser:
160 g rester av mjuk ljus kaka ex. tårtbotten, sockerkaka
3 msk socker
2 äggulor
250 g mascarpone
2,5 dl grädde
2 äggvitor
ca 2 tsk kakao
Gör så här:
Börja med att koka upp vatten , socker och likör. När sockret smält lägger du i hallonen och kokar på hög värme. Hallonen skall koka sönder. När såsen ser färdig ut tar du den från plattan och låter den svalna.
Vispa äggulor och strösocker i en liten skål i ca 3 minuter eller tills det blir en tjock smet. Tillsätt mascarpone och vispa bara så det blandas.
Vispa grädden mjuk och krämig. Den skall vara fast utan att vispas sönder. Rör sedan försiktigt ner grädden i macarponesmeten med en slev eller slickepott, inte vispen.
Vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Vänd hastigt och lätt mer skummet i gräddblandningen och försök bevara volymen.
Doppa hälften av tårt/sockerkaksresterna i hallonsåsen som nu skall vara kall till rumstempererad, helst kall. Om bitarna är stora så skär ner dem till en storlek som är hanterbar att doppa. De skall heller inte vara mer än ca 1 cm tjocka. Doppa dem ganska snabbt så de fortfarande håller ihop och sprid ut dem i en djup serveringsform. Bred på hälften av gräddsmeten.
Doppa resten av kakbitarna och lägg ut i formen. Avsluta med ytterligare ett lager av den sista gräddsmeten. Stryk ut och släta till. Pudra över rejält med kakao. Jag brukar använda en rund tesil, den som är i tångform.
Släll i kylen minst 2 timmar innan den kan serveras. Den måste få fast konsistens och hinna ta upp smakerna. Garnera ev med hallon och lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar