lördag 8 oktober 2011

Apelsintryffel kaka

    Ingredienser:
    • 150 gram pepparkakor till bottnen (kan även bytas ut till degestive kex)
    • 75 gram rumsvarmt smör til bottnen
    • 2 st skal från apelsiner
    • 2,5 dl grädde
    • 400 gram mörk choklad eller vilken sort som du önskar
    • 1 msk honung
    • 50 gram rumsvarmt smör
    • 2 msk apelsinsaft nypressad

    Gör så här

    1. Börja med bottnen. Klä en fyrkantig form eller rund, cirka 20x25 cm, med aluminiumfolie eller plastfolie.
      Krossa pepparkakorna fint i en mortel eller i matberedare. Arbeta in smöret och tryck ut massan i formen.
      Tvätta apelsinerna noga och skala av det yttersta, tunna skalet med en potatisskalare, utan att få med det vita. Koka upp vispgrädden tillsammans med apelsinskalet och låt stå och dra under lock i 15-20 minuter. Hacka under tiden chokladen eller kör den i matberedare. Tillsätt honungen i grädden och ge den ett nytt uppkok. Häll den heta grädden över chokladen genom en sil för att få bort apelsinskalet. Rör tills chokladen smält, eller mixa i hop i matberedaren. Tillsätt smöret och mixa eller rör till en slät och bland tryffelsmet. häll i apelsinsaften, rör om och häll ut smeten i formen över bottnen. Låt svalna och ställ sedan in kakan i kylen några timmar tills den stelnat. Skär sedan kakan i rutor med en kniv som du sköljer i hett vatten och torkar av mellan varje knivtag. Förvara kallt, men tag gärna fram rutorna en stund innan de ska serveras.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar