100 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Mjölkchokladmousse:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad (40%)
Mörk chokladmousse:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (70%)
Sätt ugnen på 175°.
Chokladbotten: Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka fem-tio minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara lite mjuk i mitten.
Chokladmousse: Alla tre mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
Riv lite choklad att dekorera toppen av tårtan med, sen lägg på några hallon eller jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar