ca 10 bitar:
Chokladbotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.
Dulce de leche-mousse:
1 burk kondenserad mjölk (kokt i ca 1,5 timme)
1+2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
2 äggulor
Koka en burk sötad kondenserad mjölk (min burk var på 397 g) i ca 1,5 timme så att den förvandlas till en ljuvlig dulce de leche. Låt svalna några timmar i kylen innan du använder den. Utförliga dulce de leche-instruktioner hittar du här. Lägg 1,5 gelatinblad i en skål med lite kallt vatten i minst 5 min så att gelatinet mjuknar. Värm 1 dl grädde i en kastrull, och rör ner dulce de lechen. Vispa lite för hand tills kolakrämen har tunnats ut och blandat sig helt med grädden. Rör ner gelatinbladen. Vispa de 2 äggulorna för sig, och 2 dl grädde för sig. Vispa ner gräddkolasmeten i äggulorna, och vänd sedan ner grädden. Häll moussen ovanpå chokladbottnen, och ställ in i kylen ett par timmar att stelna.
Hallonmousse:
1,5 gelatinblad
ca 200 g hallon
0,75 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Gör samma process med gelatinet så att det mjuknar som i dulce de leche-moussen. Kör hallonen med en stavmixer, låt hallonröran koka upp snabbt i en kastrull, och låt den sedan passera genom en sil. (Den blir tunnare och lättare att passera när den är upphettad.) När kärnorna silats bort, värm på de passerade hallonen lite snabbt igen, vispa ut med 0,75 dl florsocker och rör ner gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde, och vänd ner hallonröran. Bred hallonmousen ovanpå dulce de leche-moussen, och låt stelna ytterligare några timmar innan servering. Garnera gärna med färska hallon och citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar