1 stor kaka eller 20 små portionsformar
Tid: 50 minuter
Rabarberkaka500 g rabarber, tvättade
1 msk smör till stekning
1 dl strösocker
1 tsk nejlika, malen
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
150 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl standardmjölk
1 msk strösocker+1 msk ströbröd
Vaniljsås (en sats räcker till 8 personer)
1 vaniljstång
5 dl standardmjölk
1 ¼ dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1. Skär rabarberstjälkar i mindre bitar. Stek rabarbern i smör så de får färg.
2. Strö över 1 dl strösocker och nejlika och rör om tills sockret löst sig och karamelliserats, häll över i en bunke och låt svalna.
3. Sätt ugnen på 175 grader (200 grader till mindre formar). Bröa en stor ugnssäker form eller 20 mindre formar.
4. Vispa ägg och socker någon minut. Tillsätt smöret och vispa till en krämig och fluffig smet.
5. Häll i vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt. Tillsätt mjölk och rör till en jämn och krämig smet.
6. Lägg hälften av smeten i botten av formen/formarna. Lägg på ett lager rabarber. Varva ytterligare en gång med smet och rabarber.
7. Strö över strösocker blandat med ströbröd över kakan och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg.
Vaniljsås
1. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull.
2. Blanda äggulor och socker i en separat bunke.
3. Slå det varma vaniljkoket över äggblandningen och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under konstant omröring med slickepott tills såsen tjocknar (85 grader).
4. Sila av vaniljsåsen och kyl ner.
Servering
Servera rabarberkakan ljummen med den kylda vaniljsåsen och pudra över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar