lördag 8 oktober 2011

glöggmuffins

20 st muffins, eller 1 rund kaka

Ingredienser

  • 100 g hackad choklad
  • 100 g Dr. Oetker valnötskärnor
  • 4 st ägg
  • 200 g smör eller margarin mjukt
  • 5,5 dl socker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker pepparkakskryddor
  • 2 tsk kakao
  • 1,25 dl glögg alternativt torrt rödvin
  • Dr. Oetker dekorationsglasyr

Gör så här

  1. Grovhacka valnötskärnorna med en kniv. Smörj kakformen med smör och bröa formen med ströbröd, alternativt sätt ut små muffinsformar på en plåt.
  2. Sätt ugnen på 180 grader (160 grader varmluftsugn)
  3. Dela äggvitor och äggulor. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp. Blanda smör och socker i en skål och vispa kraftigt med en elvisp tills smörkrämen är ljus.
  4. Tillsätt äggulorna och vispa till en jämn massa. Blanda mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor, kakao och hackad choklad och rör ner i blandningen, växelvis med glögg/rödvin, i smeten. Tillsätt först 1/3 av de vispade äggvitorna, sedan resten och blanda väl.
  5. Muffins: fyll muffinsformarna till lite mer än hälften med en sked. Grädda ca 25-30 minuter.
    Kakform: häll smeten i formen. Låt kakan vila i formen i 10 minuter efter gräddning. Grädda ca 25-30 minuter. Ta sedan upp den ur formen och låt den vila på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar