20 st muffins, eller 1 rund kaka
Ingredienser
- 100 g hackad choklad
- 100 g Dr. Oetker valnötskärnor
- 4 st ägg
- 200 g smör eller margarin mjukt
- 5,5 dl socker
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 tsk Dr. Oetker pepparkakskryddor
- 2 tsk kakao
- 1,25 dl glögg alternativt torrt rödvin
- Dr. Oetker dekorationsglasyr
Gör så här
- Grovhacka valnötskärnorna med en kniv. Smörj kakformen med smör och bröa formen med ströbröd, alternativt sätt ut små muffinsformar på en plåt.
- Sätt ugnen på 180 grader (160 grader varmluftsugn)
- Dela äggvitor och äggulor. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp. Blanda smör och socker i en skål och vispa kraftigt med en elvisp tills smörkrämen är ljus.
- Tillsätt äggulorna och vispa till en jämn massa. Blanda mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor, kakao och hackad choklad och rör ner i blandningen, växelvis med glögg/rödvin, i smeten. Tillsätt först 1/3 av de vispade äggvitorna, sedan resten och blanda väl.
- Muffins: fyll muffinsformarna till lite mer än hälften med en sked. Grädda ca 25-30 minuter.Kakform: häll smeten i formen. Låt kakan vila i formen i 10 minuter efter gräddning. Grädda ca 25-30 minuter. Ta sedan upp den ur formen och låt den vila på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar