fredag 7 oktober 2011

kladdkaka med kanel och hasselnötstopping


6-8 bitar
Ingredienser

200 g smör
200 g mjölkchoklad, grovhackad
0,5 dl strösocker
2 st kanelstänger, krossade
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 st ägg

Topping:

0,5 dl grädde
100 g mjölkchoklad, grovhackad
200 g nötter, rostade

Tillagning

1 Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt chokladen, rör om tills allt smält. Rör ner socker, krossad kanel och salt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten. Vänd ner ett ägg i taget och arbeta samman till en jämn smet.
2 Täck botten på en springform (23 centimeter i diameter) med bakplåtspapper. Häll i smeten, grädda mitt i ugnen, 175 grader, i 20–25 minuter. Kakan ska vara kletig i mitten. Ta ut kakan och låt svalna innan du avlägsnar formen.
3 Hetta upp grädden och ta av kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält. Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan. Hacka nötterna och toppa med dessa.
4 Servera antingen kall eller ljummen med lättvispad grädde, crème fraiche eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar