fredag 7 oktober 2011

Mumsmums

30 st
smörgåsrån
1 dl äggvitor (ca 3 ägg)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 gelantinblad
200 mörk choklad,
kokos
ev. stössel

Det behövs inte riktigt så mycket men bra att ha 200g choklad när man doppar
Tag ut 1-2 rånbottnar av varje smörgåsrån, ca 3,5 cm i diamater.
Använde ett snapsglas och tyckte det blev lagom stora mumsmums.
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggvitorna med sockret till riktigt hårt skum med fettfria redskap (ta gärna hjälp av en assistent om du har det eftersom det kan ta ett tag innan äggvitorna stelnar). Vispa ner vaniljsockret i slutet när äggvitan stelnat. Krama ur gelantinbladen och smält dom i 10 sek i micron. Vispa ner det smälta gelantinet i den vispade äggvitan.
Häll fyllningen i en spritspåse med en tyll Tryck ut massan till en topp eller mumsmumsformad boll på varje rånbotten. Ställ gräddbullarna kallt så att ytan torkar, ca 4 timmar.
Satte dem sedan en stund i frysen innan de doppades dem men kanske inte behövs.
Smält chokladen. Doppa gräddbullarna, vrid dom i slutet och skaka lätt så överflödig choklad rinner av. Ställ in kylen tills chokladen stelnat. Doppa ev. topparna i kokos innan de ställs för att stelna!
Bilden visar en mumsmums utan kokos på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar