6 portioner
Ingredienser:
1 rabarberstjälk (ca 175 g)
1/2 vaniljstång
1/2 citron
1 3/4 dl socker
2 1/2 dl vatten
1/2 vaniljstång
1/2 citron
1 3/4 dl socker
2 1/2 dl vatten
Vaniljmousse:
1 1/2 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1/2 dl mjölk
3/4 dl + 1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl socker
2 äggulor
1 1/2 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1/2 dl mjölk
3/4 dl + 1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl socker
2 äggulor
Rabarber- och jordgubbskräm:
1 1/2 msk + 2 msk vatten
1/2 msk maizena stärkelse
1 liten rabarberstjälk (100 g)
50 g jordgubbar
2 msk socker
1 msk pressad citron
1/2 tsk stött kardemumma
1 1/2 msk + 2 msk vatten
1/2 msk maizena stärkelse
1 liten rabarberstjälk (100 g)
50 g jordgubbar
2 msk socker
1 msk pressad citron
1/2 tsk stött kardemumma
Vaniljcrumble:
25 g smör, rumsvarmt
3/4 dl mjöl
2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
25 g smör, rumsvarmt
3/4 dl mjöl
2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Gör så här:
Ansa och skär rabarberstjälken i avlånga sneda bitar.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna.
Skölj citronen och skär av skalet med potatisskalare och pressa ur saften.
Blanda vaniljfrön, citronskal och saft, socker och vatten i en kastrull.
Koka upp lagen och häll den kokande över rabarberbitarna.
Lägg på ett lock och låt stå tills rabarbern mjuknat.
Vaniljmousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min.
klyv vaniljstången och skrapa ur förna.
Blanda vaniljfrön, mjölk, 3/4 dl grädde och socker i en kastrull.
Låt koka upp. Häll blandningen över äggulorna under omrörning.
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Låt kallna.
Vispa 1 1/2 dl grädde till fastskum och vänd ner i krämen.
Kräm: Blanda 1 1/2 msk vatten med maizena.,
Ansa och skär rababrer och jordgubbar i små bitar.
Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt socker, 2 msk vatten och citronsaft.
Koka upp och ställ åt sidan ca 5 min, Mixa slätt med mixerstav.
Koka upp i gen och rör ner maizenablandningen,
Låt koka ca 1 min. Blanda i kardemumman och låt krämen kallna.
Vaniljcrumble: Sätt ugnen på 200 C.
Blanda alla ingredienserna till en smulig deg och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min. rör om då och då under tiden. Låt smulorna kallna.
Fördela moussen i glas och ställ i frysen ca 1 1/2 timme.
Lägg på rabarber- och jordgubbskräm.
Garnera medrabarber och lite av crumblen .
Låt stå i kylen till servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar