söndag 9 september 2012

Cheesecake med bär

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) crème fraîche
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl Maizena majsstärkelse
3 ägg
100 g vit choklad
ca 400 g jordgubbar/hallon/blåbär osv

Gör så här:
Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex, använd gärna en matberedare.
Tryck ut kexmassan i botten på en bakplåtpappersklädd form med avtagbara kanter.
Grädda i mitten av ugnen på 200C i 8-10 min, tills ytan har fått lite färg.
Låt svalna, och passa på att sänka ugnsvärmen till 175C.

Vispa samman philadelphiaost och creme fraiche med elvisp.
Vispa sedan ner socker, vaniljsocker och majsstärkelse.
Rör ner äggen med en slev, ett i taget.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad, och rör ner den snabbt i smeten.
Mixa bären lite lätt i en mixer, och häll bärröran i smeten.
Blanda runt lite lätt, det behöver inte vara så noggrannt, och häll sedan över all smet i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175C i 40 min,
lägg eventuellt över ett ark aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg.
Stäng av ugnen efter 40 minuter, men låt kakan stå kvar i ytterligare 30 min på eftervärme.
Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.
En cheesecake bör ätas dagen efter den har tillagats, för att ha bästa konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar