lördag 8 september 2012

Chokladmoussetårta med hallon och lakrits

 8-10 portioner

Kladdkakebotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl


Choklad- och lakritsmousse:2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad (riktig, mörk choklad blir nästan för mastigt)
1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker


Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom sil
0,75 dl florsocsker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde


Gör så här:

Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter,
och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.
Choklad- och lakritsmousse:
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Smält chokladen över ett vattenbad, och krossa under tiden lakritskaramellerna.
Antingen i en mixer/matberedare eller
på ett mer våldsamt sätt med hjälp av diverse destruktiva föremål.
Det gör inget om det är lite småbitar kvar, lakritscrisp i moussen är bara gott.
Vispa grädden för sig i en bunke, och vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan.
Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt.
Rör sedan ner lakritskrosset. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten,
vispa under hela tiden, och avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten.
Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in kylen.
Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt om du har tid.


Hallonmousse
Om hallonen är frysta, börja med att tina dem,
och mixa dem sedan med en stavmixer, de passerar lättare genom silen då.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter.
Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten,
ta den av värmen och rör ner gelatinbladen.
Vispa upp grädde i en bunke och ägg med florsocker i en annan.
Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör avslutningsvis ner grädden i smeten.
Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen.
Låt den stå kallt till servering, minst 4-6 timmar före den ska skäras upp.

Valfri garnering:
t ex en näve krossad turkisk peppar
ätliga blommor, t ex penséer


Till garnering -

krossa några extra karameller turkisk peppar och strö över kakan precis innan servering. Men gör det inte i förväg, lakritskaramellerna "smälter"
efter hand när de kommer i kontakt med moussen.
Ett tips för att få riktigt fina bitar när man skär upp tårtan
är att stoppa in den i frysen ca 20-30 min före servering.
Hela tårtan är för övrigt fullt frysbar, och kan alltså förberedas i förväg.
Men garnera den inte med karamellkross innan du fryser den i så fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar