lördag 6 augusti 2011

Kanelbullar med apelsin och chokladfyllning

Ingredienser:

50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk 3%
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
800 g (12 1/2 dl) dinkelmjöl
Fyllning:
300 g rumsvarmt smör
3 msk kanel
1 1/2 dl rårörsocker
150 g 70% choklad, vi hade Lindt madagascar.
rivet skal från 3 apelsiner
Pensling och dekorera
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
  1. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
  4. Väg upp mjölet. Har du ingen våg så mät upp (degen ska vara kletig)
  5. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen).
  6. Arbeta ihop och gärna länge minst 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ungefär 30 min.
  8. Under tiden degen jäser, förbered fyllningen, ta fram smöret, socker och kanel, hacka chokladen och riv apelsinskalet.
  9. Knåda degen på mjölat bakbord.
  10. Dela den i tre delar.
  11. Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bakbord.
  12. Bred ut smöret på den utkavlade degplattorna.
  13. Strö över kanel, socker, chokladen och apelsinskalet
  14. Rulla ihop.
  15. Skär i skivor och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.
  16. Låt jäsa under bakduk i 40 min.
  17. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  18. Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen.
  19. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar