50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk 3%
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
800 g (12 1/2 dl) dinkelmjöl
Fyllning:
300 g rumsvarmt smör
3 msk kanel
1 1/2 dl rårörsocker
150 g 70% choklad, vi hade Lindt madagascar.
rivet skal från 3 apelsiner
Pensling och dekorera
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt
- Smula jästen i en bunke.
- Rör ut jästen i mjölkblandningen.
- Väg upp mjölet. Har du ingen våg så mät upp (degen ska vara kletig)
- Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen).
- Arbeta ihop och gärna länge minst 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ungefär 30 min.
- Under tiden degen jäser, förbered fyllningen, ta fram smöret, socker och kanel, hacka chokladen och riv apelsinskalet.
- Knåda degen på mjölat bakbord.
- Dela den i tre delar.
- Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bakbord.
- Bred ut smöret på den utkavlade degplattorna.
- Strö över kanel, socker, chokladen och apelsinskalet
- Rulla ihop.
- Skär i skivor och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i 40 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar