lördag 6 augusti 2011

Mjuk chokladkola

En- eller tvåfärgad härlig kola perfekt på julens gottebord.
Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 d lströsocker
0.5 tsk ättiksprit
Mjuk chokladkola0.5 dl honung                                                    
50 g smör
100 g ljus eller mörk choklad

Receptet ger ca 70 stycken.

Vill du göra tvåfärgad kola gör du en sats i taget och häller den andra smeten ovanpå den första.
Gör så här
1. Blanda grädde, sirap, socker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka tills massan är 120 grader. Rör bara då och då. Rör du för mycket är det risk att massan sockrar sig.
3. Rör i honung och smör och koka ytterligare 3–5 minuter.
4. Ta kastrullen från värmen.
5. Hacka chokladen och rör ner den i smeten.
6. Rör tills den smält.
7. Häll upp smeten i en liten form, cirka 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
8. Låt stelna och skär sedan i bitar.
9. Vill du göra tvåfärgad kola gör du en sats i taget och häller den andra smeten ovanpå den första.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar