fredag 26 oktober 2012

Tortanobröd från sverige bakar

 OBS läs in längst ner innan start
Ingredienser
25 g jäst1 msk honung2 tsk salt1 dl mjölk5 dl ljummet vatten12 dl vetemjöl special(Ev. 2tskbakpulver)200 g parmaskinka1 dl svarta oliver1 dl soltorkade tomater i olja1 dl västerbottensost1 kruka rosmarin1 st MozzarellaPumpafrön och havssalt att garnera med

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Rör ut jäst, honung och salt o litet av degvätskan.
Häll sedan på resten av vätskan och rör runt.
Häll i mjölet och (bakpulvret) men spara lite mjöl till utbakningen och
arbeta snabbt ihop degen med elvisp med degkrokar eller i hushållsmaskin med degkrok.
Låt jäsa i cirka 2 timmar,(40 minuter om du kör snabb varianten ihop med bakpulver)
under bakduk på dragfri plats.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
KNÅDA INTE! Platta bara ut degen till en fyrkant och lägg på ost, skinka, oliver och tomater.
Rulla ihop degen till en rulle och forma till en ring.
Pensla lite vatten på och strö över lite mjöl, pumpakärnor, havssalt.
Lägg på plåt och in i ugnen och grädda i cirka 20-25 minuter.
 
Tips
Min traditionella Tortano ska jäsa länge, degen ska jäsas i 1-2 timmar – ju längre desto bättre! Men på det här receptet hittar vi en snabbversion med lite bakpulver i också som går att jäsa klart på 40 min! Allt som skiljer recepten åt är bakpulver och jäsningstid – annars är allt samma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar