fredag 26 oktober 2012

Äppelkaka med citron och kardemumma

Ingredienser

125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (endast det rivna skalet)
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
4 medelstora äpplen
1 tsk kardemummakärnor
1 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med matfett.
Smält matfettet och låt det svalna.
Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal.
Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken.
Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten.
Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Recept ifrån ICA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar