Ingredienser
Botten:
1 st ägg
0,5 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
Mousse:
4 dl vispgrädde
350 g blåbär färska eller frysta
4 st äggvitor
1 krm citron, pressad
1 dl vatten
2 dl strösocker
5 st gelatinblad
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet.
Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Lägg ner bottnen i formen.
Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav.
Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav.
Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker.
Låt koka på hög värme till 120°.
Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning.
Vispa 5–10 min tills marängsmeten svalnat.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.
Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten.
Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.
Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar.
Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen.
Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar.
Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar