Till 2 st kransar
Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
200 g mandelmassa
2 mogna äpplen
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och
värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken,
strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm, cirka 1/2 cm tjock.
Bred på fyllningen och strö över rivet äpple.
Rulla ihop degen till en tajt rulle.
Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Eller på plåt med bakplåtspapper.
Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och
vik upp snitten åt vartannat håll.
Sätt ugnen på 175 grader. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timme.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar