fredag 27 april 2012

Chocolate chip cheesecake med nougat och hallon

Recept ifrån taste by louise
Ingredienser

50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad 
Rårörda hallon
2 dl hallon
1 msk strösocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
3. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
4. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om.
5. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist.
6. Smöra en stor form med löstagbar kant och klicka ut smeten.
7. Grädda i 12 minuter mitt i ugnen.
8. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat.
9. Klä ugnsformen 8–10 portioner tid: ca 1 timme + 3 timmar i frysen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
10. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
11. Tillsätt philadelphiaost och vispa ytterligare i någon minut.
12. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
13. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet.
14. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat.
15. Varva ytterligare två gånger.
16. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
17. Rör hallon och socker tills sockret är helt upplöst.
18. Uppläggning
Servera cheesecaken, antingen som en hel tårta toppad med de rårörda hallonen, eller lägg upp i bitar på tallrik och ringla över rårörda hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar