fredag 27 april 2012

Glace au four med hallon och havrebotten

Antal portioner:8

Ingredienser

225 g halvtinade hallon2 st halvliterspaket vaniljglass Botten2.5 dl havregryn75 g smör1 tsk bakpulver1 msk vetemjöl1 st ägg1.25 dl strösocker Maräng3 st äggvitor0.75 dl strösocker Garnering2 msk flagad mandel

Gör så här

1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp havregrynen i en bunke. Smält smöret och häll det över grynen och låt dessa svälla en cirka 5 minuter.
2. Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner ägg, socker och mjölblandningen i grynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 26 centimeter (själva bottnen ska bli ungefär 18 x 24 cm). Har man inte lämplig form så kan man använda dubbelt aluminiumfolie med uppvikta kanter att grädda bottnen i.
3. Grädda bottnen i 18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.
4. Blanda äggvitorna till marängen med 1 tsk av sockret. Vispa detta och tillsätt resten av sockret allt eftersom. Äggvitan ska bli blank och så fast att den går att klicka.
5. Fördela de halvtinade bären över bottnen och lägg de två iskalla glassblocken intill varandra ovanpå.
6. Bred snabbt marängen ovanpå glassen så att den täcker väl. Var noga, är det hål i marängtäcket smälter glassen lätt.
7. Strö över mandelspån och grädda i 3–5 minuter tills marängen fått fin färg. Var uppmärksam, det bränner lätt. Servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar