fredag 27 april 2012

Förbered gärna genom att göra kladdkakan & hallonkompotten dagen innan…
Tänk på att kakan skall röras ihop inte vispas
 
Botten
150 g smör/margarin
50 g mörk choklad
2 ägg
2dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 nypa salt
Smält margarin & tillsätt chokladen, rör om & Ställ åt sidan.
Rör ihop ägg & socker tillsätt chokladsmöret, blanda vetemjöl, kakao
& salt & sikta i smeten. Häll i en form med löstagbar botten 22
cm i diam & ställ in i mitten av ugnen i 175 grader ca 18 min. Den
skall vara väldigt lös i mitten men se till att ytan ser färdiggräddad
ut.Ta ut kakan & låt den svalna.
Ställ in i kylen över natten för bästa resultat eller några timmar i frysen.
Hallonkompott
125 g frysta hallon
35 gr socker
1/2 tsk citronsaft + några rasp av skalet
koka upp & låt puttra i 3-5 min
tillsätt 0,75 st gelatinblad
Chokladmousse
100 gr mörk choklad minst 60% + 1 dl grädde
1 äggula
2 äggvitor
3 msk socker
0,75 dl grädde
2 gelatinblad
Blöt gelatinet. Smält chokladen i en kastrull tillsammans med grädden.
Tillsätt gelatinet i den smälta chokladen. Låt svalna till rumstemp.
Vispa grädden, inte hårt men inte heller för löst.
Vispa äggvitan & sockret till hårt skum.
tillsätt gulan i chokladen, rör i grädden, rör om till jämn massa &
blanda med marängen försiktigt så att inte all luft går ur den.
Tårtan skall byggas ihop minst 2 h innan servering så att moussen stelnar riktigt
Lägg kakan på en tallrik (lägg på springformens sid del som skydd så att
inte moussen rinner ut. Stryk på ett lager av kompotten & avsluta
med att lägga på moussen. Låt stå i kyl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar