fredag 27 april 2012

bakelse: hallommousse

4 portioner. ca 45 min tillagning

Ingrediernser:

Botten
150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 plastremsor ca7x20cm
Hallonmousse
200 gram hallon
2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
Garnering
100 gram choklad
färska bär
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Smöra och bröa en form med löstagbar kant ca 24cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta samman vetemjöl,vaniljsocker och bakpullver och blanda.
häll i smör och mjölblandning i äggsmeten. häll över i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175grader i ca 25-30 min. Låt kallna.   
2. Ta ut 4 kakrundlar med hjälp av ett glas. Tejpa fat plastremsorna runt bottnarna.
Va noga så det inte blir någon glipa.
3. Mousse: Mixa hallonen till pure´ och sila bort kärnorna.
Låt gelatinbladen ligga ca 5 min i kallt vatten. krama ur väl och
låt smälta med 0,5 msk vatten i en gryta på svag varme.
Vispa grädden löst med sockret rör i hallonen.
Rör i ca 2 msk av hallongrädden i det smälta gelatinet och
rör sedan i gelatinblandningen i hallongrädden. Blanda väl.   
4. Fördela moussen på kakbottnarna. Ställ dem i frysen.
Ta fram dem ca 30 min före servering.
5. Undertiden smälter man chokladen över vattenbad och
spritsa ut chokladdekorationer på pakplåtspapper och låt frysa.
6. Dekorera med chokladen och färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar