fredag 27 april 2012

Julkrans

Receptet räcker till fyra kransar
vetedeg:
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 paket saffran
  • finrivet skal från en apelsin
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl socker
  • 1 ägg
  • 1-1½ l vetemjöl
fyllning:
  • 50 g smör
  • 200 g mandelmassa
garnering:
  • ägg till pensling
  • pärlsocker
  • hackade nötter
Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken.
Värm till 37 grader. Häll på jästspadet och rör.
Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg.
Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer.
Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 minuter). Baka ut och dela i två delar.
Kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa.
Rulla till en rulltårta och skär i skivor (2-3 cm tjocka).
Lägg i fyra runda, smorda formar och låt bullarna ”jäsa ihop”
under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter.
Grädda i mellan 5-15 (kortare gräddningstid = saftigare/degigare kransar) minuter i 225 grader.


recept ifrån söta saker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar