lördag 19 november 2011

Chokladkola


2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 dl sirap
4 msk kakao
1 krm salt
2 msk flytande glykos
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Rör då och då under kokningen.
3. Koka tills smeten klarar ett kulprov.
(Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet
med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till
en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)
4. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm).
Häll kolasmeten i formen och låt den stelna. Ställ in den i kylen efter en stund.
5. Sist kommer det jobbigaste (och godaste). Skär kolasmeten i lagom stora bitar och klä dem i smörpapper eller plastfolie. Ät en och annan mellan varven, så håller humöret sig på topp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar