söndag 9 september 2012

Kokt smörkräm

Krämen passar utmärkt som fyllning i tårtor

Ingredienser:
4 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
75 g smör

Gör så här:
Sjud allt utom smöret i en kastrull.
Krämen får inte koka och det gäller att hela tiden röra i den.
Sjud till krämen tjocknar. Lyft av kastrullen och rör ner smöret.
 Låt svalna. Krämen tjocknar mer när den svalnat.
 
  

Kladdkakecheesecake

Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao

fyllning:
2 ägg
saften från 1 lime
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
400 g philadelphiaost

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker, vänd i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao.
Blanda i det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Smörj och bröa en springform och häll i smeten.
Grädda nederst i 175 grader i 15 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Blanda ägg, limesaft, vaniljsocker och strösocker.
Ha i philadelphiaosten och rör slätt (använd en elvisp).
Tag ut springformen och klicka över ostfyllningen.
Stick ner en gaffel på några ställen så chokladen tittar upp lite emellan.
Grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna och ställ i kylen över natten.
Servera med färska jordgubbar

Brownies

Ingredienser:
Browniebotten
120 gram mörk choklad
100 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
 
Hallonmousse
1 pkt (250 gram) frysta tinade hallon
1 dl gelesocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Garnering : Vispad grädde och hallon
 
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med browniebotten,
bryt chokladen i bitar och smält smöret & chokladen över ett vattenbad.
Ta bort från värmen och tillsätt socker, och rör tills det fördelat sig jämnt.
Tillsätt äggen , ett i taget och rör om. Blanda ner vaniljsocker och salt.
Vänd sist ner mjölet.
Smörj en form med avtagbara kanter ( 22 cm )
klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
Häll i smeten och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter. Låt svalna.
HallonmoussenMixa hallonen med en stavmixer, passera genom en sil.
Koka upp den släta hallonkrämen med gelesocker, och ta bort från värmen.
Rör ner vaniljsocker.
Vispa grädden fluffig, och vänd sedan ner grädden i hallongelen då den har börjat stelna något,
den ska fortfarnade vara något rinnig.
Bred hallonmousseb över kakan medan formens kanst sittr kvar.
Låt stå minst tre timmar i kylskåpet. Men gärna över natten.
Innan servering, lossa på kanten , spritsa en kant med grädde och dekorera med hallon

Hallonglasstårta


10 - 12 portioner

Ingredienser:
100 gram
100 gram
3 st
1 dl

Glassen:
                           
200 gram
3 st
1 dl
2 dl
1 dl

Gör så här:
 Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
Grovhacka nötter och choklad. Vispa äggvitorna till hårt skum,
rör försiktigt ner socker, nötter och choklad.
Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt svalna.
Mixa och sila hallonen. Vispa äggulor och socker fluffigt.
Vispa grädden. Blanda hallon, äggsmet och kesella, rör till sist försiktigt i grädden.
Häll glassblandningen över botten och frys i minst 4 timmar.
Ta fram och garnera tårtan minst 30 minuter före servering.

Cheesecake med bär

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) crème fraîche
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl Maizena majsstärkelse
3 ägg
100 g vit choklad
ca 400 g jordgubbar/hallon/blåbär osv

Gör så här:
Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex, använd gärna en matberedare.
Tryck ut kexmassan i botten på en bakplåtpappersklädd form med avtagbara kanter.
Grädda i mitten av ugnen på 200C i 8-10 min, tills ytan har fått lite färg.
Låt svalna, och passa på att sänka ugnsvärmen till 175C.

Vispa samman philadelphiaost och creme fraiche med elvisp.
Vispa sedan ner socker, vaniljsocker och majsstärkelse.
Rör ner äggen med en slev, ett i taget.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad, och rör ner den snabbt i smeten.
Mixa bären lite lätt i en mixer, och häll bärröran i smeten.
Blanda runt lite lätt, det behöver inte vara så noggrannt, och häll sedan över all smet i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175C i 40 min,
lägg eventuellt över ett ark aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg.
Stäng av ugnen efter 40 minuter, men låt kakan stå kvar i ytterligare 30 min på eftervärme.
Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.
En cheesecake bör ätas dagen efter den har tillagats, för att ha bästa konsistens.

lördag 8 september 2012

Chokladmoussetårta med hallon och lakrits

 8-10 portioner

Kladdkakebotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl


Choklad- och lakritsmousse:2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad (riktig, mörk choklad blir nästan för mastigt)
1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker


Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom sil
0,75 dl florsocsker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde


Gör så här:

Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter,
och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.
Choklad- och lakritsmousse:
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Smält chokladen över ett vattenbad, och krossa under tiden lakritskaramellerna.
Antingen i en mixer/matberedare eller
på ett mer våldsamt sätt med hjälp av diverse destruktiva föremål.
Det gör inget om det är lite småbitar kvar, lakritscrisp i moussen är bara gott.
Vispa grädden för sig i en bunke, och vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan.
Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt.
Rör sedan ner lakritskrosset. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten,
vispa under hela tiden, och avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten.
Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in kylen.
Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt om du har tid.


Hallonmousse
Om hallonen är frysta, börja med att tina dem,
och mixa dem sedan med en stavmixer, de passerar lättare genom silen då.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter.
Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten,
ta den av värmen och rör ner gelatinbladen.
Vispa upp grädde i en bunke och ägg med florsocker i en annan.
Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör avslutningsvis ner grädden i smeten.
Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen.
Låt den stå kallt till servering, minst 4-6 timmar före den ska skäras upp.

Valfri garnering:
t ex en näve krossad turkisk peppar
ätliga blommor, t ex penséer


Till garnering -

krossa några extra karameller turkisk peppar och strö över kakan precis innan servering. Men gör det inte i förväg, lakritskaramellerna "smälter"
efter hand när de kommer i kontakt med moussen.
Ett tips för att få riktigt fina bitar när man skär upp tårtan
är att stoppa in den i frysen ca 20-30 min före servering.
Hela tårtan är för övrigt fullt frysbar, och kan alltså förberedas i förväg.
Men garnera den inte med karamellkross innan du fryser den i så fall.

smördegsplattor med fyllning


Smördegsplattor
valfri topping tex

  • Parmaskinka, ruccola och valfri färskost (se bild)
  • Kräftost (se bild)
  • Salami + brie
  • Pesto
  • Valfri smaksatt smältost, t ex kräft, räk, bacon, blåmögel, västerbotten
  • Parmesanost

  • Gör så här:

    Delar dem på mitten, lägger på plåt med bakplåtspapper
    och toppa med din fyllning.
    Pensla kanterna med ägg (ger glans och finate färg).
    In i 200 grader, i mitten av ugnen, i runt 10 min eller tills de fått fin färg och rest sig.



    • Parmaskinka, ruccola och valfri färskost (se bild)
    • Kräftost (se bild)
    • Salami + brie
    • Pesto
    • Valfri smaksatt smältost, t ex kräft, räk, bacon, blåmögel, västerbotten
    • Parmesanost

    Recept ifrån saras delikatesser