fredag 2 december 2011

daimtryfflar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
ca 100 g dajm

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i Kesellan.
Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner.
Häll smeten i en form, ca 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim.
Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.

dessert choklad

För 8 personer

Ingredienser

4 dl vispgrädde
150 g Odense mjölkchoklad eller ljusa chokladknappar
1 gelatinblad, blötlagt
2 msk mjölk
3 dl hallon
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 flaska Odense chokladsås
200 g Odense vit blockchoklad

Dekorering:
Färska bär, valfri sort

Gör så här

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden, slå den över mjölkchokladen,
vispa tills all choklad har smält, rör ner gelatinbladen och mjölken, sila.
Plasta och ställ kallt – helst dagen innan.
Rör de tinade bären med strö- och vaniljsocker.
Fördela bären i botten på åtta portionsglas.
Ställ in i dem i frysen under tiden du vispar moussen som lättvispad grädde.
Klicka eller spritsa upp moussen i portionsglasen och ställ kallt i minst 1 timme.
Häll ett tunt lager med Odense chokladsås ovanpå chokladmoussen så att det täcker.
Hyvla med hjälp av potatisskalare den vita chokladen i fina strimlor,
toppa upp i glaset och dekorera med färska bär.

trillingnötter

25 minuter
Ugnstemp 200º
30 stycken

75 g hasselnötter
150 g mjölkchoklad

Gör så här

Rosta nötterna i ugn tills de fått färg, cirka 10 minuter. Gnugga av skalen.
Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad
eller i mikron. Rör om då och då.
Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.
Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper.
(Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.
Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna.
Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.

söndag 27 november 2011

Apelsinkola

50 g smör
1 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl grädde
100 g mörk choklad (minst 70%)
1 stor eller 2 små apelsiner
Riv apelsinskalet fint. Blanda smör, socker, grädde och sirap
i en stor kastrull och koka samman. Pressa i saften från apelsinen
och fortsätt koka tills smeten klarar ett kulprov.
Ta av från värmen och blanda först i apelsinskalet och sedan den krossade chokladen.
Häll ut på bakplåtspapper och skär i rutor.

lördag 26 november 2011

Mjölkchokladtryffel med julsmaker

ca 50 st

Ingredienser

250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
40-50 g smör
Skalet från 2 rivna apelsiner
2-3 tsk mald kanel
100 g hackade valnötter

Blanda kanel och kakao (lika delar) i en skål

Gör så här

Lägg en skål i vattenbad på spisen.
Dela chokladen i rutor och lägg i.
Lägg även i smöret och låt det smälta med.
När allt är smält så rör det smidigt och häll i grädden kanelen och apelsinskalet.
Slutligen veva i de malda valnötterna.
Låt stå svalt en stund sen skeda i det i formarna eller använd sprits....
Till sist pudra över kanel/kakao
TIPS, frys in dem och tarfram till julfika och julhelgen tänk bara på att
tina upp det sakta i kylen minst några timmar eller dagen innan.  

Saffransmuffins med apelsin

ca 18 st

Ingredienser

200 g smält smör
½ g saffran
1 ½ dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
2 msk apelsinsaft

Dekoration:
Florsocker

 

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och rör ut saffranet däri.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i smeten. Vänd samman smeten försiktigt med en slickepott tillsammans med smörblandningen.
Fördela smeten i amerikanska muffinsformar storlek medium. Det brukar bli 18-20 stycken. Fyll drygt halva formen.
Grädda i 175º, i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna och sikta över florsocker.

Glöggmuffins

Ingredienser

3 ägg
2½ dl rörsocker strö
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 tsk nejlikor
2 tsk kanel
125 g smält smör
1½ dl alkoholfri glögg, gärna Blossa

Dekoration:
3 tsk florsocker
1 tsk kanel
½ tsk vaniljsocker


Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem. Tillsätt smält smör och glögg. Vänd ihop smeten varsamt med en slickepott.
Fördela i muffinsformar och fyll till drygt hälften. Det blir 8 riktigt stora eller dubbelt så många små.
Grädda i 200º ca 20 minuter beroende på storleken på muffinsarna. Kolla med sticka. Låt kallna.
Blanda och sikta över florsocker, kanel och vaniljsocker innan servering.
Till jul är det fint att dekorera med florsocker utrört i lite lingonsylt.