söndag 30 september 2012

Chokladfondant med limecrème

4 portioner
Ingredienser
Chokladfondant
75 g smör
100 g choklad, mörk
2 st ägg
4 msk strösocker
smör och kakao till formarna
Limecrèmen
3 msk Philadelphia
0.5 msk socker
1 st lime, saft och rivet skal efter smak

Gör så här
Chokladfondant
Ugnsvärme 175 grader.
Smörj 4st formar med smör och pudra i kakao.
Smält samman smöret och chokladen på svag värme.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda äggsmeten med chokladsmeten och fyll formarna. Lämna en centimeter då fondanten höjer sig lite i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka. 12 minuter.
Limecrèmen
Blanda samman ingredienserna och smaka av.
Serveras med färska hallon och vaniljglass.

Smördegshjärtan med hallon

12 st
Ingredienser:
1 rulle färdigkavlad kyld smördeg, 275 g
1 ägg
500 g Arla Köket Kesella kvarg vanilj
ca 4 dl hallon eller smultron

Garnering
florsocker


Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Tryck ut 12 hjärtan ur smördegen med ett pepparkaksmått.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 5 min eller tills de har fått fin färg.
Låt svalna och skär av toppen på hjärtana och använd dem som lock.
Fördela Kvarg på bottnarna. Lägg på hallon och lock. Pudra över rikligt med florsocker.

Blåbärskladdkaka

Ingredienser

2 ägg
100 g smör
200 g blåbär (färska eller frysta)
3 dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl


Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt.
Tina blåbären (om dom är frysta),
häll dom i en skål tillsammans med
vaniljsockret och kör till mos med en stavmixer.
Smält smöret.Rör ihop äggsmet, blåbär och smör.
Tillsätt mjöl och potatismjöl. Rör till en jämn smet.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

hallon- och chokladpaj

Ingredienser
3 dl vetemjöl2 msk strösocker125 g smör1 st äggFyllning
300g hallon50 g smör3 dl kokosflingor1 st ägg1 dl strösocker75 g vit chokladTill servering
lättvispad grädde

Gör så här
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter.
Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter.
Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över.
Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad.
Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.

Räksnurror

ca 24 st
Ingredienser:                          
500 g räkor med skal, (200 g utan skal)
200 g philadelphiaost
2 msk majonnäs
1,5 tsk rivet citronskal
3 msk hackad rödlök
1 tsk pepparrot
3 msk hackad dill
salt
nymald vitpeppar
4 st 4 ark mjuka, rektangulära tunnbröd

Gör så här:
Skala och hacka räkorna.
Blanda räkor, färskost, majonnäs, citronskal, lök, pepparrot och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela räk-röran på bröden. Rulla ihop till rullar från långsidan.
Vira först in rullarna i plastfolie och därefter i aluminiumfolie för stadgans skull. 
Förvara rullarna i kylen och skär upp varje rulle i sex bitar vid servering.
Garnera gärna med en räka, citron och dill.

Hallon- och salmiakparfait

8 portioner
Hittar du inte salmiakströssel går det bra med turkisk peppar stött i mortel.

Ingredienser:                          
300 g hallon
5 dl vispgrädde
5 st äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g maränger, grovt krossade
1 msk lakritsströssel, eller 4 krossade turkisk peppar

Gör så här:
Passera hallonen genom en finmaskig sil.Vispa grädden.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett pösigt skum.
Blanda ner hallonpurén. Vänd ner grädden och marängerna i smeten.
Spara några till garnering.
Häll glassmeten i en 2-liters form eller portionsformar.
Varva med lakrits och strö det sista på det översta lagret.
Ställ formen minst 5 timmar i frysen.
Ta fram parfaiten och låt den stå i kylskåpet ca 15 min före servering.
Garnera med krossade maränger.

snickerskladdkakan

Till en form på 26 – 28 cm
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska den inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den
 
Ingredienser:
ströbröd och smör till smörjning av form
4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning
 
Garnering :
2 dl salta jordnötter + 200 gram mjölkchoklad
vispgrädde till servering
 
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )
Smält under tiden mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.