lördag 30 juli 2011

Morotskaka med icing

Morotskaka med icing
Totaltid 1 tim och 15 min, din insats 35 min
 
Ingredienser
ca 15 bitar

2–3 (ca 200 g) morötter
150 g smör eller margarin
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
1 tsk malen kanel

Icing:
60 g philadelphiaost
50 g smör eller margarin
2 dl florsocker
rivet skal av 0,5 citron

Garnering:
100 g marsipan
gul, röd och grön hushållsfärg


Tips
Icingen blir både jämnare och slätare om matfettet är rumstempererat.
istället för kanel- Det går bra att byta ut kanelen mot samma mängd malen ingefära. Ingefäran ger morotskakan en lite annorlunda men minst lika god smak.

1. Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn.

2. Smält matfettet i en kastrull eller i mikrovågsugn.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulver och kanel i äggvispet.

4. Blanda ner matfett och de rivna morötterna i smeten. Rör smeten jämn.

5. Smörj och bröa en rund form, ca 1,5 liter. Häll smeten i formen.

6. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 min.

7. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler.

8. Gör icingen: Rör ost, matfett, florsocker och citronskal till en jämn smet. Bred icingen över kakan.

9. Gör garneringen: Lägg en liten bit av marsipanen åt sidan. Färga den större biten marsipan med ett par droppar gul och röd hushållsfärg (marsipanen ska bli orange).

10. Färga den lilla marsipanbiten med grön hushållsfärg.

11. Forma den orangefärgade marsipanen till små, avlånga morötter. Den gröna marsipanen får bli blast på morötterna. Garnera morotskakan med marsipanmorötterna. 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar