Choklad och hallon får jag aldrig nog av. Förbered gärna glasyren och kakbottnarna dagen innan och lägg ihop bottnarna med hallonen emellan så blir tårtan extra saftig. Glasera och dekorera tårtan en stund innan den ska serveras.
Ingredienser
Kladdkakor200 gsmör
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Smör till formarna
Fyllning
4.5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
Glasyr
250 gmörk choklad
2.5 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
Eventuellt färska hallon till dekor
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Smör till formarna
Fyllning
4.5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
Glasyr
250 gmörk choklad
2.5 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
Eventuellt färska hallon till dekor
Gör så här
1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget.
2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den.
4. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.
Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna.
5. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå.
Låt gärna kakan stå till nästa dag.
6. Hacka chokladen till glasyren ganska fint.
Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt
ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält.
Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren
stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom,
men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
7. Bre glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar