lördag 30 juli 2011

kola

Världens godaste smörkola

Världens godaste smörkola
Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt.
Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser- Cirka 50 stycken100 g smör2 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl ljus sirap1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:2 stapelsiner, rivet skal1 stcitron, rivet skal
Pistagekola:1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:2 msk kakao
Limekola:2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:1 tskmalen ingefära
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt
koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning
(se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar