lördag 8 september 2012

Hallon med havrefras och vaniljfluff

4 portioner
Tillagningstid: 20 min.
 
Havrefras:
25 g smör
3 msk strösocker
2 dl havregryn

Rårörda hallon:
250 g frysta hallon, tinade
1 1/4 msk florsocker

Vaniljfluff:
2 äggulor
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Havrefras:
Smält smör i en stekpanna, tillsätt socker och havregryn och rör om.
Rosta försiktigt till sockret smälter och havregrynen blir gyllenbruna.
Vakta noga så att det inte bränns. Häll över på fat och låt svalna.

Rårörda hallon:
Rör hallon och florsocker i en skål tills sockret har smält.

Vaniljfluff:
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker ordentligt tills
det är ljust och fluffigt och sockret har löst sig helt.
Vispa grädden styv i en annan skål och vänd ner i äggsmeten.
Bottna fyra glas med rårörda hallon, häll på ett lager havrefras,
klicka på vaniljfluff och toppa med ytterligare fras.
Lägg några färska hallon på toppen som dekoration.

persikoglass, frisk

ca 8 dl glass

Ingredienser

ca 200 g kondenserad mjölk, väl kyld
2 dl väl kyld vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl mosad färsk persika utan skal
1/2 dl socker (mkt mindre vid kons. persikor!)
1 1/2 dl standard mjölk

 

Gör så här

Viktigt att alla ingredienserna är väl kylda!
Ställ gärna den kondenserade mjölken i frysen 1 timme innan.
Kör persikorna i mixer/beredare till en puré.
(går också att använda motsvarande mängd avrunna mosade
konserverade i sockerlag, ca 5-6 st halvor)
Ställ kallt.
Vispa grädden till hårt skum med vaniljsockret och
vispa ner den kondenserade mjölken i den.
Blanda ner de mosade persikorna och den kalla standardmjölken. 
Frys in i form minst 4 timmar och ta ut ca 1/2 timme innan servering.

Cheesecakerutor med aprikos och hallon










 
Ingredienser

1 paket digestivekex100 g smält smör

Fyllning
600 g philadelphiaost eller annan cream cheese3 st ägg1 burk kondenserad mjölk (ca 395 g)1 tsk vaniljsocker1 burk konserverade aprikoser à 425 g4 dl hallon

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader.
Täck botten av en ugnsfast form, cirka 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Mixa digestivekex och smör i en matberedare. T
ryck ut blandningen i formen och låt stå i kylskåpet medan fyllningen görs.
Vispa ihop cream cheese och ägg.
Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljsocker. Blanda till en slät smet.
Låt aprikoshalvorna rinna av och fördela dem i formen.
Strö över hallonen och häll försiktigt över smeten.
Grädda i ca 45 minuter.
Fyllningen ska vara lite lös när den tas ut, den stelnar när den svalnar.
Låt kakan kallna helt och skär den sedan i rutor.

söndag 12 augusti 2012

Stracciatellamousse

Stracciatellamousse är riktigt gott och väldigt enkelt att göra.

Tid: 20 minuter + 30 min i kylskåp
Portioner4-6 portioner
 
Ingredienser:
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
250 g kesella 10%
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka chokladen. Använd en vass kniv och tryck.
Vispa grädden lite lagom tjock.
Blanda kesella, florsocker, vaniljsocker och drygt hälften av chokladen.
Använd gärna elvispen på lägsta hastighet (visparna behöver ej göras rent emellan).
Blanda samman med den vispade grädden till en fluffig och fin smet
(fortsätt gärna använda elvispen på lägsta hastighet).
Fördela smeten i portionsglas. Strö över resten av chokladen.
Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter före servering.

Pavlova med lime- och passionscurd

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1h 45 min
Ingredienser
Marängbottnar
3 st äggvitor3 dl strösocker1 tsk citronsaft2 tsk maizenaLime- och passionscurd
2stlime (zest av den ena samt saft från båda)3 st passionsfrukter25 g smör0.75 dls trösocker1 st äggula1 st ägg
Garnering
3 dl vispgräddefikoncarambolekiwibananphysalis

Gör så här

 Marängbottnar
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.
Blanda i maizena.
Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Lime- och passionscurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
Riv resten från limen och pressa ur saften.
Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.

Garnering
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.
 Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.

Nyårsröra i tunnbrödkorg

4 portioner
 
Grundröra
0,75 dl majonäs, efter smak
1 dl crème fraiche
3 cm purjolök, hackad
0,5 st lök, röd, hackad ev. mer
1 krm salt (efter smak)
Räkröra
1 hekto räkor utan skal
1 paket crabstick
1 burk stenbitsrom
1 krm citronpeppar
Bröd att fylla i
4 st tunnbrödkorgar
 
    Röran kan förberedas med fyll inte korgarna förrän det är dax att äta, korgen kan bli mjuk.
    Skala och hacka rödlök, purjolök.    
    Blanda 1/2-1 dl majpnäs och 1 dl creamfraish.
    Blanda ev. i lite stenbitsrom, men det är inte alls nödvändigt.
    Blanda i rödlök, purjolöken, räkorna.
    Tips! Blanda gärna lite av havets läckerheter, ex. räkor, krabbfish, krabba el. dylikt.    
    Krydda med salt och citronpeppar efter smak.
    Denna röra kan man använda till flera olika alternativ beroende på tillfälle.
    Fyll röran i tunnbrödkorgarna. dekorera med ex. stenbitsrom, rödlök, citron, dillkvist, räkor,m.m

     Variant 1: på röra: 100 gr rökt renkött eller hamburgerkött, 2 dl cream fraiche, 1 msk riven           
     pepparrot, 2 msk fnklippt gräslök, örtkryddor.
     Variant 2: 1 dl majonäs, 1 dl cream fraish, 100 gr räkor utan skal, 2 msk stenbitsrom el. löjrom, 2
     msk finklplipt dill, salt och citronpeppar.
    Variant 3: Grundröran + 150-200gr kassler (strimlas), 1 dl ost-edamer srtimlas grovt, paprika-röd  
    hackas fint och krydda med svartpeppar.    

     TIPS! Tunnbrödskorgar kan vara svåra att få tag i. Gör dem själv.
     Ta en hård tunnbrödskiva spraya/pensla den fuktig med vatten, lägg den med blötsidan upp i en
     varm stekpanna så brödet blir mjukt.
     Lägg sedan brödet på ett upp och ner vänt glas och forma till som en korg.
     Låt kallna. När brödet kallnar blir det hård.

Nutella semifreddo

ca 8-10 port

2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker.
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.
Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra.
Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen.
Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten.
Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.
Servera med färska jordgubbar tilll.

Recept ifrån matplatsen