fredag 7 oktober 2011

hallon och chokladpaj

Ingredienser

Monika Ahlbergs hallon- och chokladpaj3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st ägg
Fyllning
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 st ägg
1 d lströsocker
75 g vit choklad

Till servering
Lättvispad grädde

Gör så här

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
3. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
4. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
5. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
6. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.

Halloncheesecake

12 portioner/st.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och rör ner i kexsmulorna. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar botten som är 24 cm i diameter.
3. Blanda kesella, färskost, socker, majsstärkelse och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet.
4. Vispa i äggen och tillsätt grädden under vispning. Smält chokladen i vattenbad och rör ner i smeten.
5. Häll smeten i formen och strö över hallon. Grädda i ca 30 minuter.
6. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. När kakan svalnat ställ in i kylen och låt stå i minst 5 timmar innan servering.
Serveringsförslag: Färska hallon

torsdag 6 oktober 2011

Äppelgrottor

Receptet ger ca 16 st
Ingredienser
3 st små äpplen, t.ex. Discovery, Alice, Katja el Ingrid Marie
2 msk råsocker eller strösocker
1 tsk kanel, malen
200 g smör, rumsvarmt + 2 msk till stekning
1 tsk vaniljsocker av god kvalitet
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl

Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten, knappt

Gör så här

1. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor.
2. Stek klyftorna i smör på medelvärme. Stek dem lätt så att de behåller sin krispighet och strö sedan socker och kanel runt om.
3. Låt klyftorna svalna och dela dem på mitten.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och fortsätt vispa till en smulig deg.
6. Arbeta ihop degen med händerna och vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle.
7. Skär varje rulle i åtta stycken 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
8. Gör en grop med en fingertopp eller med tummen i mitten av varje kaka, och lägg i 3-4 äppelbitar i varje grop.
9. Grädda kakorna i 10-15 minuter, eller tills de börjar få en gyllene färg.
10. Rör ihop glasyren och ringla den över de fortfarande varma kakorna.
11. Låt kakorna kallna på galler.

onsdag 5 oktober 2011

smulpaj med vattenmelonsfyllning

Paj deg:
200 g smör eller margarin
4 dl mjöl
6 msk socker

Fyllning:
Ca. 1/2 vattenmelon
1 msk socker

Gör så här

Skär smöret i små bitar och lägg ner i en bunke.
Bland i mjöl och socker.
Knåda ingredienserna till en smulig deg.

Sätt ugnen på 225 g och smörj en ugnssäker form.

Rensa vattenmelonen och hacka den i bitar.
Lägg hälften av degen som en botten i formen.
Lägg vattenmelons bitarna över och strö på sockret.
Lägg nu resten av degen över och ställ in i ugnen.
225 g i 15-20 minuter.

Servera med vaniljsås!

Citronkladdkaka

 2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron (skal och saft)
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Smält smöret.
2. Vispa ihop ägg och socker.
3. Tillsätt rivet skal och saft från citron i äggsmeten.
4. Rör i vaniljsocker och smält smör och sist mjölet.
5. Häll smeten i smord form, t.ex. en pajform.
6. Grädda mitt i ugnen i ca. 35 minuter.
Låt kakan kallna innan du bjuder på den,

Blåbärs och hallon paj

Världens godaste hallon- och blåbärspajFör 4-6 personer.

   
 
 

Ingredienser

Fyllning:
1 l blandade blåbär och hallon
2 msk vetemjöl
½ dl socker

Smuldeg:
1 dl socker
4 dl vetemjöl
2 dl flytande margarin

Gör så här

Ställ ugnen på 200°C.
Smörj pajformen.
Fyllningen:
Blanda ihop bären med mjöl och socker i en bunke.
Blanda ihop smör, socker och vetemjöl och blanda ihop det till en deg.
Dela degen i två delar. Den ena plattar man ut och använder som botten och väggar i pajformen. Häll ner bärblandningen i pajformen och täck över med resten av smuldegen.
Låt stå ugnen i 15-20 minuter.
Serveras med vaniljsås, grädde eller glass!

Vanilj- och sockerkringlor

ca 16 st
Ingredienser

2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 st äggulor
7 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 tsk hjorthornssalt
100 g smör, rumsvarmt
0.5 dl strösocker

Fyllning
5 msk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt
Garnering
Smör, smält
Strösocker

Gör så här

1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
3. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
4. Rör ner smör, socker och resten av mjölet.
5. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
6. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
7. Arbeta degen på mjölat bakbord.
8. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40 x 40 cm stor kaka.
9. Blanda vaniljsocker och smör.
10. Bred på hälften av fyllningen över vardera kakan.
11. Vik över halva kakan och skär varje kaka i 8 remsor.
12. Vrid remsorna och forma till kringlor.
13. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt.
14. Gör likadant med resten av degen.
15. Jäs kringlorna i 30 minuter.
16. Grädda dem i 225 grader i 8–10 minuter.
17. Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker.
18. Om du ska frysa bullarna garnerar du dem i samband med serveringen.