lördag 30 juli 2011

Pannacottapaj med hallon

Pannacottapaj med hallon

Pannacotta är perfekt som dessert, toppen att förbereda i god tid.
Ca 1,5 timma. 6 portioner
Ingredienser
Pannacottapaj med hallon
Pajdeg
125 gram
2,5 dl
1 dl
3 msk
1 tsk

Fyllning
3 dl
<><> <><> <><> <><> <><>
0,5 dl
3 tsk
5 dl
0,5 dl
1 tsk

Tillagning

Smält smöret och blanda i mjöl, socker, kakao och salt

Tryck ut degen i sex stycken portionsformar. Låt dem stå kallt i

minst 30 minuter. Nagga botten och grädda i mitten av ugnen i 180 grader

i ca 20 minuter. Låt sedan pajskalet svalna helt.

3. Lägg hallon och socker i en kastrull, låt detta koka i ca 10 minuter,


häll upp de sönderkokta hallonen i en finmaskig sil och pressa ur saften.


4. Häll upp hallonsaften i en ren kastrull och låt detta koka upp, tag
av kastrullen från plattan och rör i gelatinpulvret.
5. Koka upp grädden och ta bort kastrullen från plattan, tillsätt socker,
vaniljsocker och hallonsaft. Rör väl. Fyll de avsvalnade pajskalen och låt stå kallt till servering, minst två timmar. Dekorera eventuellt med hela hallon. 

Raspberry Chocolate Cupcakes

Raspberry Chocolate Cupcakes För 12 personer.Raspberry Chocolate Cupcakes

Ingredienser

4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 1/2 dl kakao
125 g smör, osaltat
2 dl strösocker
2 ägg
1 3/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
4 dl hallon, frysta
100 g choklad, mörk med hallon

Frosting:
100 g cream cheese
5 dl florsocker, ca
1 dl kakao
1/2 tsk citronsaft
Gör så här
Börja med att smälta smöret, ställ åt sidan en stund.
Blanda samman de torra ingredienserna.
Vispa ner ägg och mjölk i smöret, tillsätt det till de torra i
ngredienserna och rör försiktigt tills de precis blandat sig.
Hacka chokladen grov och häll i den tillsammans med hallonen,
vänd ner dem i smeten.

Ställ pappersformar i en muffinsplåt och klicka ut smeten som räcker till cirka 14 st cupcakes. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Testa mot slutet med en sticka ifall de är klara, det ska inte vara några smulor på den när du drar upp den i fall de är klara. Om de inte är riktigt färdiga så sjunker de ihop.

Vispa cream cheese och citronsaft pösigt, tillsätt kakao och florsocker lite i taget till önskar konsistens. Bred över dina cupcakes när de svalnat, dekorera tex med hallon, så syns det vad de smakar.

Quornburritos

QuornburritosQuornburritos
Texmexfavorit med vegetariskt innehåll.
Ingredienser
300 g quornfärs1 påse taco spice mix 1 st riven morot0.5 dl vatten2 dl riven ost4 st tortillabröd Olja till stekning Salt, efter smak Sallad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Fräs färsen och morötterna.
3. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt puttra i ca 7 minuter.
4. Smaka av med salt.
5. Fördela färsen på bröden o rulla ihop.
6. Lägg rullarna i en smord, ugnsfast form och strö över riven ost.
7. Gratinera i ugnen ca 5-7 minuter tills osten fått fin gyllenbrun färg.
8. Servera med sallad.

kola

Världens godaste smörkola

Världens godaste smörkola
Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt.
Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser- Cirka 50 stycken100 g smör2 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl ljus sirap1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:2 stapelsiner, rivet skal1 stcitron, rivet skal
Pistagekola:1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:2 msk kakao
Limekola:2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:1 tskmalen ingefära
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt
koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning
(se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Fräsch frusen sommardessert
Receptet ger 8-10 portioner.
Denna frysta frukt- och bärdessert är en frisk och fräsch variant av den klassiska svenska sommartårtan med grädde och jordgubbar. Om det växer smultron i trädgården, smyg ner dem också!
Ingredienser
Systrarna Eisenmans fräscha frusna sommardessert 400 g philadelphiaost eller annan cream cheese 200 g kesella eller gräddfi  1/2 dl florsocker 4–5 konserverade persikohalvor 250 g jordgubbar 250 g hallon ev citronmeliss till garnering
Gör så här
1. Rör ihop cream cheese, kesella och florsocker till en slät kräm.
2. Skär persikorna i kuber och rör ner dem tillsammans med hela jordgubbar och hallon i krämen.
3. Häll ner krämen i en hålform eller i portionsformar, täck med folie och låt stå i frysen i ca 3 timmar eller tills den är helt fryst.
4. Ta ut formen ur frysen ca 30 minuter före servering.
5. Lägg upp tårtan på ett fat och garnera gärna med lite bär och citronmelissblad.

Pastagratäng

Pastagratäng
Lättlagad pastagratäng- perfekt i matlådan
                                
Pastagratäng

Ingredienser


7 dl 
400 gram
1 st
<>
1 burk(ar)
1,5 st
1 påse

Tillagning

1. Koka pastan enligt anvisningar.
2. Sätt ugnen på 250 °.
3. Ansa purjolöken och skär i skivor och bryn. Hetta upp matfett i stekpannan och bryn köttfärs tillsammans med purjolöken.
4. Tillsätt tomatkross, vitlök och låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med kryddor
5. Varva pasta och köttfärsröra i en eldfast form. Häll över osten och gratinera i 10 minuter högt upp i ugnen.
Dela i portionsstorlek och frys. Servera med sallad, tomat och paprika.

Morotskaka med icing

Morotskaka med icing
Totaltid 1 tim och 15 min, din insats 35 min
 
Ingredienser
ca 15 bitar

2–3 (ca 200 g) morötter
150 g smör eller margarin
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
1 tsk malen kanel

Icing:
60 g philadelphiaost
50 g smör eller margarin
2 dl florsocker
rivet skal av 0,5 citron

Garnering:
100 g marsipan
gul, röd och grön hushållsfärg


Tips
Icingen blir både jämnare och slätare om matfettet är rumstempererat.
istället för kanel- Det går bra att byta ut kanelen mot samma mängd malen ingefära. Ingefäran ger morotskakan en lite annorlunda men minst lika god smak.

1. Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn.

2. Smält matfettet i en kastrull eller i mikrovågsugn.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulver och kanel i äggvispet.

4. Blanda ner matfett och de rivna morötterna i smeten. Rör smeten jämn.

5. Smörj och bröa en rund form, ca 1,5 liter. Häll smeten i formen.

6. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 min.

7. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler.

8. Gör icingen: Rör ost, matfett, florsocker och citronskal till en jämn smet. Bred icingen över kakan.

9. Gör garneringen: Lägg en liten bit av marsipanen åt sidan. Färga den större biten marsipan med ett par droppar gul och röd hushållsfärg (marsipanen ska bli orange).

10. Färga den lilla marsipanbiten med grön hushållsfärg.

11. Forma den orangefärgade marsipanen till små, avlånga morötter. Den gröna marsipanen får bli blast på morötterna. Garnera morotskakan med marsipanmorötterna.