fredag 27 april 2012

Apelsinchokladpannacotta

4 portioner

Ingredienser

1 gelatinblad
2 dl grädde
2 msk socker
100 g choklad

1 apelsin, saften


Gör så här

Lägg gelatinbladet i vatten i minst 5 minuter.
Koka upp grädde och socker i en kastrull, lägg på ett lock och ställ åt sidan i 10 minuter.
Hacka under tiden chokladen i bitar och lägg i en skål.
Krama ur vattnet ur gelatinbladet och vispa ner det i den varma grädden så att gelatinbladet smälter.
Häll i apelsinsaften och rör om.
Häll den varma gräddblandningen över den hackade chokladen och rör om medan chokladen smälter.
Häll upp i portionsskålar och ställ i kylen minst 3 timmar.

Chocolate chip cheesecake med nougat och hallon

Recept ifrån taste by louise
Ingredienser

50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad 
Rårörda hallon
2 dl hallon
1 msk strösocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
3. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
4. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om.
5. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist.
6. Smöra en stor form med löstagbar kant och klicka ut smeten.
7. Grädda i 12 minuter mitt i ugnen.
8. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat.
9. Klä ugnsformen 8–10 portioner tid: ca 1 timme + 3 timmar i frysen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
10. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
11. Tillsätt philadelphiaost och vispa ytterligare i någon minut.
12. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
13. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet.
14. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat.
15. Varva ytterligare två gånger.
16. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
17. Rör hallon och socker tills sockret är helt upplöst.
18. Uppläggning
Servera cheesecaken, antingen som en hel tårta toppad med de rårörda hallonen, eller lägg upp i bitar på tallrik och ringla över rårörda hallon.

bakelse: hallommousse

4 portioner. ca 45 min tillagning

Ingrediernser:

Botten
150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 plastremsor ca7x20cm
Hallonmousse
200 gram hallon
2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
Garnering
100 gram choklad
färska bär
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Smöra och bröa en form med löstagbar kant ca 24cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta samman vetemjöl,vaniljsocker och bakpullver och blanda.
häll i smör och mjölblandning i äggsmeten. häll över i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175grader i ca 25-30 min. Låt kallna.   
2. Ta ut 4 kakrundlar med hjälp av ett glas. Tejpa fat plastremsorna runt bottnarna.
Va noga så det inte blir någon glipa.
3. Mousse: Mixa hallonen till pure´ och sila bort kärnorna.
Låt gelatinbladen ligga ca 5 min i kallt vatten. krama ur väl och
låt smälta med 0,5 msk vatten i en gryta på svag varme.
Vispa grädden löst med sockret rör i hallonen.
Rör i ca 2 msk av hallongrädden i det smälta gelatinet och
rör sedan i gelatinblandningen i hallongrädden. Blanda väl.   
4. Fördela moussen på kakbottnarna. Ställ dem i frysen.
Ta fram dem ca 30 min före servering.
5. Undertiden smälter man chokladen över vattenbad och
spritsa ut chokladdekorationer på pakplåtspapper och låt frysa.
6. Dekorera med chokladen och färska bär.

Glace au four med hallon och havrebotten

Antal portioner:8

Ingredienser

225 g halvtinade hallon2 st halvliterspaket vaniljglass Botten2.5 dl havregryn75 g smör1 tsk bakpulver1 msk vetemjöl1 st ägg1.25 dl strösocker Maräng3 st äggvitor0.75 dl strösocker Garnering2 msk flagad mandel

Gör så här

1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp havregrynen i en bunke. Smält smöret och häll det över grynen och låt dessa svälla en cirka 5 minuter.
2. Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner ägg, socker och mjölblandningen i grynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 26 centimeter (själva bottnen ska bli ungefär 18 x 24 cm). Har man inte lämplig form så kan man använda dubbelt aluminiumfolie med uppvikta kanter att grädda bottnen i.
3. Grädda bottnen i 18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.
4. Blanda äggvitorna till marängen med 1 tsk av sockret. Vispa detta och tillsätt resten av sockret allt eftersom. Äggvitan ska bli blank och så fast att den går att klicka.
5. Fördela de halvtinade bären över bottnen och lägg de två iskalla glassblocken intill varandra ovanpå.
6. Bred snabbt marängen ovanpå glassen så att den täcker väl. Var noga, är det hål i marängtäcket smälter glassen lätt.
7. Strö över mandelspån och grädda i 3–5 minuter tills marängen fått fin färg. Var uppmärksam, det bränner lätt. Servera omedelbart.

Chokladparfait med hallon

 4 port.För
Chokladparfait som du gör på ett kick och ställer i frysen tills gästerna kommer. Underbart god dessert med flisad choklad och hallon på toppen.

Chokladparfait med hallon
Ingredienser
2 ½ dl Arla Köket vispgrädde
4 dl hallon
3 äggulor
1 dl florsocker
2 tsk kakao
½ dl flisad choklad

Vispa grädden.
Mosa hälften av hallonen och rör ihop med äggulor, florsocker och kakao.
Blanda med grädden och häll i 4 glas.
Frys 3-4 tim. Låt stå 30 min i kyl före servering.
Garnera med flisad choklad och resten av hallonen.

onsdag 25 april 2012

Hallonkladdkaka

100 gram smör
2,5 dl socker
2 st ägg
2 dl mjöl
0,5 msk vaniljsocker
100 gram hallon

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.   

2. Smält smöret. Rör ner sockret och äggen och sist mjöl och vaniljsocker.    

3  Häll smeten i en smord och mjölad pajform. Strö över hallonen.     

4 Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills kakan fått lite färg.

Apelsinsaft

Ingredienser
1 dl Vispgrädde
300 g Vit choklad, hackad
2 msk apelsinsaft
2 msk   rumsvarmt smör
200 g vit chokla att doppa i
Florsocker att doppa i

Tillagning

1 Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen.
2 Rör tills chokladen smält. Rör ner smör och likör och fortsätt
att röra tills smeten tjocknar något.
3 Bred ur tryffeln på ett fat, täck med plastfolie och ställ in i kylen i 1 timme.
4 Forma kulor av tryffelsmeten och lägg på bakplåtspapper.
Ställ i kylen att stelna i 1-2 timmar.
5 Hacka chokladen och smält den till hälften i mikro. Rör chokladen slät.
Doppa kulorna i chokladen och rulla dem därefter i florsocker. Ställ svalt att stelna.
Recept ifrån expressen