fredag 5 augusti 2011

Chokladkaka med apelsin och nötter

Chokladkaka med apelsin och nötter

 
Chokladkaka med apelsin och nötterSnabb och nyttig kaka mycket smak av choklad, nötter
och apelsin.

 Ingredienser:

  • 1 ½ dl valnötter
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ¾ dl kakao
  • rivet skal av apelsin
  • 3 ägg
  • 1 dl honung
  • 250g lätt kesella
Glasyr
  • 100 g Lindt Excellence – Intense Orange
  • saften från ½ liten apelsin
Garnityr:
  • 1-2 skivor apelsin
Gör så här:
  1. Smöra och bröa en form. Bröa med kokos eller sesamfrön
  2. Vi använder silikonform som ej behöver smöras o bröas.
  3. Hacka valnötterna.
  4. Blanda dom torra ingredienserna, valnötterna och det rivna skalet i en skål.
  5. Vispa ägg, honung och kesellan till en jämn smet.
  6. Rör ihop äggsmeten med dom torra ingredienserna och häll över det i formen.
  7. Grädda i 150 grader i 25-30 minuter.
  8. Låt kakan svalna.
  9. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron.
  10. Blanda i apelsinsaften.
  11. Bred den smälta chokladen över kakan och dekorera med någon skiva apelsin.

American Blueberry Muffins

American Blueberry Muffins

För 14 personer. Amerikanska muffins med ett täcke med riktigt ”crunch”.

Ingredienser        
125 g smör
American Blueberry Muffins4 ½ dl vetemjöl
1 ¼ dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 ägg
1 ¼ dl mjölk
1 ¼ dl filmjölk
2 dl blåbär + ¼ dl vetemjöl

Vaniljströssel:
1 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en skål.

Vispa upp ägget och vispa i smör, mjölk och filmjölk.
Rör ner äggblandningen i mjölblandningen.

Blanda bären med det extra vetemjölet och rör ner dem försiktigt i smeten, bara så att allt blandas. Fördela smeten i pappersformar ställda i en muffinsplåt, nästan upp till formkanten.

Blanda ingredienserna till vaniljströsslet och strö det över. Det blir som en smuldeg.

Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter för stora muffins och ca 20 minuter för mindre. Känn med en sticka. Låt svalna på galler.

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

15-20 bitar
Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Garnering
Passionsfrukt
Hallon
Citronmeliss
Ev chokladstänger

Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)


Apelsinchoklad

Apelsinchoklad
Apelsinchoklad ca 25 bitar
Ingredienser
1.5 dl nötter100 g mörk choklad, minst 60 % kakao rivet skal av 1 apelsin

Gör så här
1. Hacka nötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Smält chokladen i vattenbad under omrörning. Den får inte bli för varm. Rör ner nötter och apelsinskal. Bred ut chokladsmeten på ett smörpapper. Låt chokladen kallna i kylen i 1 timme. Bryt sönder i mindre bitar.

Päronpaj med nöttäcke

Päronpaj med nöttäcke

Receptet är beräknat till ca 4-6 personer.

Ingredienser
Päronpaj med nöttäcke1 dl mandlar
dl hasselnötter
1.5 dl fiberhavregryn
75 g rumsvarmt smör
3 msk råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
3 tsk kardemumma
1 tsk smör till formen
3 st päron
1 dl vaniljkesella
1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Mixa nötter och havregryn i en matberedare.
3. Lägg blandningen i en skål och tillsätt smör, råsocker, vaniljsocker, kanel och kardemumma.
4. Smörj en pajform med smör och fördela päronen i formen.
5. Bred över röran och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter.
Servera med en klick vaniljkesella.

Vit kladdchokladtårta med varma hallon

                             

Vit kladdchokladtårta med varma hallonVit kladdchokladtårta med varma hallon

Ingredienser
250 g vit choklad
200 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde
Dekoration
Florsocker
Varma hallon
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka chokladen.
3. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Rör i choklad och mjöl.
6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
8. Låt kallna och ställ in i kylen.
9. Glasyr, Hacka chokladen.
10. Koka upp grädden.
11. Ta den från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter.
12. Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen.
13. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.
14. Sikta över florsocker och servera med varma hallon.

Halloncheesecake med vit choklad

Bild på Halloncheesecake med vit chokladHalloncheesecake med vit choklad 10 portioner
 
Botten:
250g degistivkex
150 g smör
 
fyllning
400 g färskost
2 dl socker
2 ägg
1 citron, rivet skal
3 dl färska hallon
100 g vit choklad
3 dl créme fraiche
 
Garmering
3 dl färska hallon
 
ungstemperatur 175

 Gör så här

Mixa kexen till botten i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop kex och smör. Smörj eller klä en springform (25 cm i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut kexblandningen i formen, på botten och en bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.
Vispa ihop färskost, 1,5 dl socker, ägg och rivet citronskal med elvisp tills det blir slätt. Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat, cirka 30 minuter.
Smält under tiden chokladen på låg effekt i micron, eller i ett vatten bad.
Vispa ihop choklad, créme fraiche och resten av sockret.
Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt blandningen över den första fyllningen i ett jämnt lager. Sätt in kakan i ugnen igen, cirka 6 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen några timmar eller över natten. Garnera med färska hallon eller jordgubbar.