2 st hönökakor
smör
fyllning ett:
1 dl creme fraiche
½ dl chilisås
1 röd paprika
1 tsk tacokrydda
1½ dl riven ost
fyllningen två:
2 msk olivolja
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
basilika ,torkad
1 dl riven ost
Garnering:ca 3 st tomater
75 g fetaost
100 g salami
50 g rökt skinka
½ tärnad röd paprika
3 soltorkade tomater i bitar
1½ dl riven ost
10 st oliver
2 tsk pizzakrydda dvs oregano, basilika och mejram
Bred smör på den understa hönökaksskivan. Bred över blandningen gjord på creme fraiche och chilisås. Hacka paprikan och strö över den, häll över tacokryddan och riven ost.
Bred smör på den andra hönökaksskivan, båda sidor, lägg den över den första skivan. Bred över andra fyllningen bestående av olja, chilisås, tomatpuré och hackade oliver. Strö över riven ost.
Garnera med tomater i skivor, fetaost i skivor, salamin och skinkan, soltorkade tomater, tärnad paprika och den rivna osten, avsluta med oliverna.
In i ugnen på 200 grader ca 20 min.
lördag 8 oktober 2011
Vanilj och chokladkladdkaka
Recept för två bunkar
Per bunke
2 dl socker
1 dl mjöl
2 ägg
100 g smält smör
1 dl kakao respektive 1 dl snabbmarsan pulver
Blanda de torra varorna och knäck sedan i äggen, rör om väl. Häll sedan i det smälta smöret och rör om till en jämn smet.
Lägg/häll smeten i var sin ända av formen tills de möter varandra. Rör sedan med en kniv eller liknande runt tills du kommer till mitten eller eget snyggt mönster.
Bakas i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills lagom kladdig, i ca 200 grader.
Per bunke
1 dl mjöl
2 ägg
100 g smält smör
1 dl kakao respektive 1 dl snabbmarsan pulver
Blanda de torra varorna och knäck sedan i äggen, rör om väl. Häll sedan i det smälta smöret och rör om till en jämn smet.
Lägg/häll smeten i var sin ända av formen tills de möter varandra. Rör sedan med en kniv eller liknande runt tills du kommer till mitten eller eget snyggt mönster.
Bakas i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills lagom kladdig, i ca 200 grader.
TWIXKAKOR
50 st
Kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör
Dekoration:
100 g Marabou mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna, jag använde en matberedare. Dela degen i 50 delar och rulla varje del till en degboll och lägg i en liten form. Gör ett ordentligt hål i mitten av kakan. Nagga botten. Grädda 7-8 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp i ugnen, låt gropen i mitten av kakan sjunka ihop innan de tas ut ut ugnen.
Blanda alla ingredienser till kolan. Koka upp och låt kolan sjuda tills den klarar kulprovet (droppa lite kolasmet i en skål med kallt vatten, om kolan går att forma till en liten kula så är kolan klar). För mig tog det drygt en timme att koka kolan. Dra kastrullen åt sidan och klicka ut kolan i hålen på kakorna.
Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Bred på choklad på kakorna och låt stela.
Kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör
Dekoration:
100 g Marabou mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna, jag använde en matberedare. Dela degen i 50 delar och rulla varje del till en degboll och lägg i en liten form. Gör ett ordentligt hål i mitten av kakan. Nagga botten. Grädda 7-8 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp i ugnen, låt gropen i mitten av kakan sjunka ihop innan de tas ut ut ugnen.
Blanda alla ingredienser till kolan. Koka upp och låt kolan sjuda tills den klarar kulprovet (droppa lite kolasmet i en skål med kallt vatten, om kolan går att forma till en liten kula så är kolan klar). För mig tog det drygt en timme att koka kolan. Dra kastrullen åt sidan och klicka ut kolan i hålen på kakorna.
Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Bred på choklad på kakorna och låt stela.
tacotårta
6 personer:
1 pkt mjuka tacoskal, helst stora500 g nötfärs
1 pkt taco kryddmix
1 burk tacosås (klassisk tacosalsa)
1 hackad purjolök
1 pkt philadelphiaost
1 burk majs
salt
grovmalen svartpeppar
ca 3 dl riven ost
Börja med att hacka och bryna purjolöken, tillsätt sedan köttfärsen, kryddmixen och sedan tacosåsen.
1 pkt mjuka tacoskal, helst stora
1 pkt taco kryddmix
1 burk tacosås (klassisk tacosalsa)
1 hackad purjolök
1 burk (2,5 dl) crème fraiche
1 dl grädde1 pkt philadelphiaost
1 burk majs
salt
grovmalen svartpeppar
ca 3 dl riven ost
1 extra burk tacosås
lite exra riven ost till översta lagretBörja med att hacka och bryna purjolöken, tillsätt sedan köttfärsen, kryddmixen och sedan tacosåsen.
I en bunke vid sidan av - rör samman crème fraiche, grädde, riven ost, philadelphiaost och majs, och krydda med salt och peppar. Lägg ett tacoskal på en plåt, utan kanter, med bakplåtspapper och bre på köttfärsröra. Lägg på ett skal, och bre på oströra. Lägg på ett nytt skal, och bre på tacosås från den extra burken. Sedan är det bara att varva och bygga på tills ingredienserna tar slut.
Ifall tårtans kanter börjar slutta för mycket nedåt och det känns riskabelt att stå och bre på fyllning högst upp, bre då på fyllning på varje skal innan du lägger det överst. På det sista och översta lagret - garnera med lite extra riven ost. Spetsa gärna tårtan med några grillspett ifall du har några, så glider inga av tårtans lager omkring. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills osten har fått fin färg. Låt tacotårtan stå orörd i 10 minuter innan du skär i den, så kommer den att hålla formen fint. Servera med sallad och njut av hur hiskeligt gott det är med tacotårta!
fredag 7 oktober 2011
Cheesecakekladdkaka med hallon
Ingredienser:
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
Cheesecakefyllning
3msk florsocker
1.5 mskvaniljsocker
Garnering
Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker
Blanda ner mjölet i i äggsmeten tillsammans med smör & kakaoblandningen. Blanda runt med en slickepott.
Smöra en rund kakform med löstagbar botten. Bröa med kokosflingor. Häll ned smeten i formen.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör till en slät kräm/smet. Klicka fyllningen över smeten. Dra lätt med en gaffel så kakan blir lite marmorerad. Strö över hallonen.
Grädda i mitten av ugnen, 150 grader i ca 30 minuter. Den kommer vara geggig i mitten, men låt den svalna i kylen i ett par timmar (helst under natten) så blir den "fastare" i konsistensen och väldigt mumsig!
Botten:
150 gram smör
1 dl kakao 3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
Cheesecakefyllning
150 gram cream cheese
1st äggula3msk florsocker
1.5 mskvaniljsocker
Garnering
1 näve styckfrysta hallon
Gör så här
Smält smöret och vispa ned kakaon. Rör till en slät smet och låt sedan svalna.
Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker
Blanda ner mjölet i i äggsmeten tillsammans med smör & kakaoblandningen. Blanda runt med en slickepott.
Smöra en rund kakform med löstagbar botten. Bröa med kokosflingor. Häll ned smeten i formen.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör till en slät kräm/smet. Klicka fyllningen över smeten. Dra lätt med en gaffel så kakan blir lite marmorerad. Strö över hallonen.
Grädda i mitten av ugnen, 150 grader i ca 30 minuter. Den kommer vara geggig i mitten, men låt den svalna i kylen i ett par timmar (helst under natten) så blir den "fastare" i konsistensen och väldigt mumsig!
Mandelkronor
ca 16 st
Ingredienser mördeg
2 tsk socker
1 tsk vatten
Ingredienser Fyllning
200 g mandel
2 dl socker
2 krm bakpulver knappt
2 ägg
100 g smör
ev 1 ägg till pensling
Garnering
florsocker
Gör så här
Häll mjöl och socker i en matberedarens skål, lägg i smöret skuret i mindre bitar och droppa i vattnet. Kör tills degen formar sig till en boll, ca 20 sek. Låt vila någon timme i kylskåp.
Forma mördegen till en rulle och skär den i 20 bitar. Tumma ut 16 av dem tunt i engångsformar av aluminium, muffinsstorlek. Rulla resten av degen till smala längder och skär dem i 32 st ca 5 cm långa bitar.
Hacka mandeln, tillsätt sen socker, bakpulver, ägg och smör. hacka i hop till en jämn smet och fördela i formarna. Lägg de små degbitarna i kors över fyllningen och tryck fast dem lätt. Pensla ev. med ägg och grädda 15-20 min i 175 grader. Sikta ev över florsocker när kakorna kallnat.
Hallontarteletter
Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
3 dl Kärnvetemjöl
1 dl florsocker
1 st ägg
Fyllning:
200 g cream cheese
1 dl florsocker 1 tsl vaniljsocker
150 g frysta hallon
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Kör smör och mjöl i matberedare till en
grynig massa. Tillsätt florsocker och ägg och kör till en smidig deg.
Tryck ut i metallformar och grädda 10–12 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna innan du tar bort formarna.
Gör fyllningen, fördela och toppa med hallon.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)