Receptet räcker till fyra kransar
Ingredienser:
vetedeg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
finrivet skal från en apelsin
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
1-1½ l vetemjöl
fyllning:
50 g smör
200 g mandelmassa
garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
hackade nötter
Gör så här:
Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken.
Värm till 37 grader. Häll på jästspadet och rör.
Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet.
Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer.
Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 minuter). Baka ut och dela i två delar.
Kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa.
Rulla till en rulltårta och skär i skivor (2-3 cm tjocka).
Lägg i fyra runda, smorda formar och låt bullarna ”jäsa ihop” under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter.
Grädda i mellan 5-15 (kortare gräddningstid = saftigare/degigare kransar) minuter i 225 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar